Verantwoord ondernemen


Iederéén lekker laten slapen


Bij ESSENZA HOME willen we dat iederéén lekker kan slapen. Niet alleen jij, met behulp van ons heerlijk zachte beddengoed en fijne pyjama’s. Maar ook de mensen die in onze productieketen werken, alle collega’s bij ons op kantoor, alle retailers en mensen op de winkelvloer. Kortom: iedereen die onderdeel uitmaakt van onze community.  Echt lekker slapen kan alleen als iedereen in de keten op een eerlijke manier wordt behandeld, goed en veilig zijn werk kan doen en een leefbaar loon ontvangt zodat hij of zij goed voor zichzelf en voor de familie kan zorgen. Daarom doen wij ons best om met zoveel mogelijk zorg en aandacht voor mens, milieu en dier te produceren, daarmee werken wij aan een eerlijke en duurzame toekomst. Dat is gelijk ook onze visie. We streven ernaar een economisch gezond bedrijf te zijn met oog voor mens, milieu en dier.

Verduurzaming is een proces, iedere situatie of verandering heeft gevolgen waardoor het altijd in ontwikkeling blijft. Daarom zijn wij continu 
bezig onze organisatie – en met name ons ontwikkel- en productietraject – verder te verduurzamen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen over alle schakels in de keten heen. We zijn er echter nog niet. Duurzaamheid moet een kernbegrip in onze hele productieketen worden. Dat is een langdurig proces, maar we gaan de goede kant op. Wij werken er dagelijks hard aan om steeds meer mensen lekker te laten slapen.

Hier lees je alles over onze duurzaamheidsmissie. Lees onze MVO-jaarverslagen voor meer informatie.

 

Onze focuspunten

Om onze missie en visie uit te voeren hebben wij een aantal focuspunten bepaald binnen drie belangrijke thema’s: ketentransparantie, impact op de mens en impact op het milieu. Binnen deze thema’s streven we ernaar te verduurzamen en transparantie te creëren. Dit doen en kunnen we niet alleen. Daarom staan we in nauw contact met onze stakeholders. Stakeholders van een bedrijf zijn alle individuen, groepen of organisaties die direct of indirect betrokken zijn. Belangrijke stakeholders van Essenza Home zijn onze collega’s, onze leveranciers maar ook onze klant. Samen creëren we het beste resultaat en langdurige impact.

  • Thema 1 Ketentransparantie
    Iedere schakel in de keten voegt waarde toe aan onze producten, maar heeft tegelijkertijd ook impact op mens, milieu en dier. Wij werken er hard aan om eventuele negatieve impact bij iedere schakel te voorkomen dan wel te verkleinen en duurzaamheid een kernbegrip te laten worden in de hele productieketen. Eén van de belangrijkste speerpunten van ons MVO-beleid is transparantie van onze productieketen, ofwel de supply chain, omdat dat ons in staat stelt om due dilligence in onze keten toe te passen. De afgelopen jaren hebben we onze keten stap voor stap inzichtelijk gemaakt. Hierdoor hebben we een beter zicht op de volgende thema's: discriminatie en gender, kinderarbeid en gedwongen arbeid, vrijheid van vakvereniging, leefbaar loon, veiligheid en een gezonde werkplek, grondstoffen, watervervuiling en het gebruik van chemicaliën, water en energie en dierenwelzijn. Dit doen we door onze leveranciers en toeleveranciers te bezoeken, audits* uit te voeren en te bestuderen, landenanalyses te maken en te consulteren met stakeholders. Mochten er risico’s voorkomen op bepaalde locaties, dan nemen we – in samenspraak met de leverancier en eventuele andere stakeholders – maatregelen om die zo goed mogelijk te verhelpen of te verbeteren.

    Wil je meer weten wat wij doen op het gebied van ketentransparantie? Lees dan onze duurzaamheidsverslagen.

Go transparant!

In februari 2021 hebben wij de Transparency Pledge ondertekend, waarmee we ervoor kiezen om transparant te zijn over onze productielocaties en dit openbaar te maken voor iedereen. Wat wordt waar gemaakt en hoeveel mensen werken er? Je kunt de productielocatielijst inzien via onze website en onder onze naam ESSENZA HOME op de website van Open Supply Hub.

Wij hebben, als ESSENZA HOME ervoor gekozen transparant te zijn over onze productielocaties om meerdere redenen:

  • we willen verantwoordelijkheid nemen voor onze leveranciers en hun werknemers
  • het biedt ons een extra paar ogen in onze toeleveringsketen die ons helpen bij het identificeren van mogelijke risico's
  • het stelt ons in staat om gemakkelijker samen te werken met merken/ retailers die op dezelfde locatie inkopen. Samen kunnen we de hefboomwerking vergroten om de keten transparanter te maken

We hopen dat meer merken en retailers zich bij deze reis zullen aansluiten om de textielindustie meer transparant te maken. 



  • Thema 2: Impact op de mens
    Er zijn veel mensen betrokken bij ons productieproces. Daarom is het des te belangrijker om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van het welzijn van de mensen die binnen ons productieproces werkzaam zijn. We richten ons op de thema’s: recht op vrijheid van vakvereniging, gedwongen arbeid, kinderarbeid, discriminatie & gender, veiligheid en gezonde werkplek, leefbaar loon en lange termijn relaties. Daarnaast vinden we het ook belangrijk omonze consument te betrekken in onze duurzaamheidsreis en hen niet alleen te informeren over wat we doen, maar ook te inspireren om duurzamere keuzes te maken.

    Wil je weten wat wij doen op het gebied van impact op de mens? Lees dan onze duurzaamheidsverslagen.

  • Thema 3: Impact op milieu
    De textielindustrie heeft een grote impact op het milieu. Binnen het productieproces worden grondstoffen gewonnen, verwerkt, behandeld en vervoerd. Dit brengt verschillende risico’s voor het milieu met zich mee die we hebben ingedeeld in thema’s die we nauwlettend in de gaten houden en waar we beleid op uitvoeren. We richten ons op de volgende thema’s: waterverbruik, energie & chemicaliën, duurzame producten, productveiligheid, inkooppraktijk en dierenwelzijn.

    Wil je weten wat wij doen op het gebied van impact op mileu? Lees dan onze duurzaamheidsverslagen.

Samenwerken om krachten te bundelen

Wij geloven in samenwerking. Om de hele textielbranche verder te verduurzamen moeten we de krachten bundelen.

Convenant Duurzame Kleding en Textiel
Vanaf 2016 hebben we door middel van het vijfjarige, Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid.
Samen met bijna 70 partners - waaronder de Nederlandse overheid, vakbonden, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties zijn we vanaf toen actief op zoek gegaan naar de eventuele risico's en misstanden in de productieketen en nemen we continue maatregelen om die zoveel mogelijk te verhelpen of verbeteren.


Het Convenant richtte zich op 9 thema’s, waaronder kinderarbeid, lage lonen, discriminatie en milieuvervuiling. Ook via de lokale partners van vakbonden en maatschappelijke organisaties wordt er (mee)gewerkt aan verbeteringen ter plekke. Het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen loopt als een rode draad door ons bedrijf heen en deelname aan het convenant heeft een positieve bijdrage geleverd aan onze duurzaamheidsreis.

Bündnis für nachhaltige Textilien

In 2019 hebben we ons aangesloten bij het Duitse equivalent van dit convenant, namelijk de Bündnis für nachhaltige Textilien. Vanaf 2021 zijn we overgegaan op een volledig lidmaatschap om bij dit initiatief aangehaakt te blijven, aangezien het Nederlandse convenant eind 2021 afliep. Ook dit initiatief is gericht op het verbeteren van de sociale, ecologische en economische omstandigheden in de wereldwijde textielindustrie. Deze vorm van samenwerking brengt verschillende partijen samen: merken, de politiek, brancheverenigingen en vakbonden met als doel de textielindustrie te verduurzamen. Dit omvat eerlijke arbeidsomstandigheden, milieubescherming en de handhaving van sociale normen in de toeleveringsketens.

Door lid te zijn van de bundnis verplichten wij ons ertoe om onze keten transparant te maken en continue te werken aan het verbeteren van de productieomstandigheden. We hebben hiervoor doelen ontwikkeld die regelmatig door een externe commissie worden beoordeling om de vooruitgang binnen het verduurzamingsproces te verzekeren. Zo kunnen we ook in Duitsland (onze grootste afzetmarkt) de krachten bundelen met de overheid en partners uit de textielindustrie en ons samen sterk maken voor verdere verduurzaming van de branche.

Convenant Duurzame Kleding en Textiel Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Textiel waar je je goed bij voelt

Bij het maken van onze producten worden verschillende soorten grondstoffen gebruikt. Ons doel is uiteindelijk om voor al onze collecties duurzamere materialen te gebruiken. Het omschakelen naar duurzamere materialen is afhankelijk van de beschikbaarheid van alternatieven, de prijs – we willen onze producten ook betaalbaar houden – en het aanpassen van het productieproces. Dit gebeurt stapsgewijs: iedere collectie zal meer duurzaam zijn.

Onze belangrijkste grondstof is katoen. De teelt en verwerking van katoen heeft veel impact op het milieu doordat het een hoog waterverbruik heeft en er voor gewoon (conventioneel) katoen gebruik wordt gemaakt van pesticiden. Daarom ligt onze focus met name op het vinden van duurzamere alternatieven voor gewoon katoen.

Voor onze duurzame alternatieven maken we gebruik van verschillende certificeringen. Op deze manier kunnen we aantonen dat onze producten en processen voldoen aan bepaalde milieu-, sociale en ethische standaarden..  

 

  • Biologisch katoen (GOTS-gecertificeerd)

Het GOTS-certificaat, of Global Organic Textile Standard, is een wereldwijd erkende standaard voor textiel gemaakt van biologische vezels. Een product met dit certificaat voldoet aan strenge ecologische en sociale criteria gedurende de hele productieketen, van het begin van de katoenplantage tot aan de fabricage, distributie en verpakking.  

Elk bedrijf dat meewerkt aan het product, van katoenplantage, spinnerij, weverij en printer, moet gecertificeerd zijn om te garanderen dat het product aan de criteria voldoet. Het GOTS-certificaat garandeert dus niet alleen dat een textielproduct ecologisch verantwoord is geproduceerd, maar ook dat het de rechten van werknemers respecteert en bevordert.

  • Recycled katoen (GRS-gecertificeerd)

GRS* staat voor Global Recycled Standard en verifieert gerecyclede materialen en heeft daarbij ook standaarden op milieu en sociaal vlak waaraan voldaan moet worden. Een product krijg dit certificaat pas toegekend als het eindproduct voor minimaal 50% uit gerecycled materiaal bestaat. GRS* werkt op een soortgelijke manier als GOTS, namelijk met een tracking systeem tussen de productielocaties in de keten. Op die manier weten we zeker dat het geverifieerde gerecyclede materiaal daadwerkelijk in het product is verwerkt. Met deze verificatie kunnen we ook garanderen dat de materialen op een verantwoorde manier tot stand gekomen zijn en verwerkt worden.

  • OEKO-TEX

Om er zeker van te zijn dat wij een goed en veilig product aanbieden, zijn wij sinds 2009 OEKO-TEX Standard 100 gecertificeerd. Dit is onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor textielproducten uit alle stadia van de productie (garens, stoffen, (half)afgewerkte producten, inclusief de accessoires) van de textielketen.  Het belangrijkste doel van deze certificering is omervoor te zorgen dat de producten vrij zijn van schadelijke stoffen.

In ons geval gaat het altijd om een volledig afgewerkt product, zoals een dekbedovertrekset. Alle onderdelen van het productieproces worden getest, zo ook de gebruikte accessoires zoals knopen, ritsen en labels.

Bijna al onze producten zijn Oeko-tex gecertificeerd en voldoen met deze certificering ook gelijk aan de REACH-verordening. Als bedrijf ben je namelijk verplicht om te voldoen aan de REACH-verordening van de Europese Unie die is aangenomen om de gezondheid van de mens en het milieu te beschermen tegen de risico’s die chemische stoffen met zich meebrengen. Onze producten die (nog) niet Oeko-tex gecertificeerd zijn laten wij daarom op REACH-standaarden testen. Dit doen we via een geaccrediteerd lab. Deze producten worden dan getest op bijvoorbeeld de hoeveelheid AZO verfstoffen, lood, cadmium en Ftalaten. Zo zorgen we ervoor dat ook deze producten eveneens aan de REACH verordening voldoen.

Oeko-Tex Certificaat Oeko-Tex Certificaat

ANCHOR

Biologisch katoen

Sinds 2020 wordt een groot deel van onze collectie gemaakt van biologisch katoen. We hebben hierbij gekozen voor GOTS-gecertificeerd katoen. Het internationale GOTS (Global Organic Textile Standard)-certificaat garandeert niet alleen het gebruik van biologisch geteeld katoen, maar ook dat de productie van de artikelen op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. 

GOTS stelt eisen aan fabrieken omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën en het verbruik van water en energie. GOTS omvat ook criteria voor de arbeidsomstandigheden in de productie. Deze zijn gebaseerd op de normen van de International Labour Organization, zoals het recht op vakbondsvrijheid, eerlijke lonen en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden. Naleving van de GOTS-eisen wordt door onafhankelijke, geaccrediteerde organisaties gecontroleerd.


Duurzame verpakkingen Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Naast dat onze collecties steeds duurzamer worden, besteden we ook aandacht aan het verduurzamen van onze verpakkingen. Zo hebben we tot doel gesteld – en behaald - dat vanaf 2021 al onze verpakkingen PVC-vrij zijn.

Inmiddels is dit voor al onze artikelen gerealiseerd. Onze producten worden nu  verpakt met karton van FSC®-gecertificeerd karton of een herbruikbare stoffen verpakking. Het dekbedovertrek wordt dan verpakt in een zak van dezelfde stof die je thuis kunt hergebruiken als bijvoorbeeld waszak of om je dekbedovertrek in op te bergen in de linnenkast.

Indien nodig omhullen we deze met een recyclebare plastic zak om te voorkomen dat de goederen tijdens transport of in een magazijn beschadigen of vies worden. Onze artikelen leggen namelijk best veel meters af in transport en magazijnen voordat ze bij jou thuis aankomen. 

Wat hebben we al bereikt?


In juli 2016 ondertekende onze CEO Roeland Smits het 5-jarig IMVO Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Middels het convenant, een samenwerking van ruim 90 merken en retailers, de Nederlandse overheid, vakbonden, brancheverenigingen en maatschappelijke organisaties, hebben we mooie stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid.


In ons MVO jaarverslag vertellen we je graag meer over wat we hebben bereikt en hoe we dat hebben gedaan. Dit zijn de 8 belangrijkste resultaten over de afgelopen jaren:

1) Onze toeleveringsketen inzichtelijk gemaakt tot aan de weverijen.
2) De Transparency Pledge ondertekent en productielocaties openbaar gemaakt.
3) Deelname aan het Amplify project waarbij we samenwerken met onze Turkse leverancier op het gebied van vrijheid van vakvereniging.
4) Een stijging van duurzame materialen van 10% binnen onze 2020 collecties en de introductie van gerecyclede materialen.
5) Een daling van de CO2 uitstoot met 10% in 2020 op de transporten van onze goederen van de fabrieken naar ons magazijn in Borken.
6) De rebranding van COVERS & CO naar duurzamer merk
7) Het water- en chemicaliënverbruik is verminderd door de toename van het aandeel digitaal geprinte designs in onze collecties
8) Overstap naar PVC-vrije verpakkingen

Duurzame verpakkingen Duurzame verpakkingen

COVERS & CO goes green!


Ons merk COVERS & CO is vanaf 2020 duurzamer: zowel in productie, materiaal als verpakking. We gebruiken 3 duurzamere stofkwaliteiten binnen de collectie;


- 100% Biologisch GOTS-gecertificeerd katoen. Dit betekent dat het katoen is verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen én dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt
- Stof gemaakt met 60% post-consumer gerecyled materiaal bestaande uit 45% gerecycled katoen (van t-shirts), 40% nieuw katoen en 15% gerecycled polyester (van PET-flessen).
- Stof gemaakt van 35% pre-consumer (bijvoorbeeld stofrestjes) gerecylcled katoen gemengd met 65% nieuw katoen om de stof sterk genoeg te maken om ook lang mee te gaan.

Fijn, zacht en duurzaam beddengoed waar je je goed in én over kunt voelen. Dat is nog eens (h)eerlijk slapen!

1% van de omzet van COVERS & CO wordt jaarlijks gedoneerd aan projecten die ons nauw aan het hart liggen, zowel op het gebied van milieu als sociale arbeidsomstandigheden. In 2021 waren dat: Project Plastic Soep van het WWF en stichting Dar-Ul-Sukun in Pakistan. In 2022 voegen we daar Plan International aan toe.

Onze duurzaamheidsreis


Reis mee met onze collega naar het bijzondere land Pakistan om een kijkje te nemen in een van onze productiefaciliteiten en om meer te weten te komen over onze visie op duurzaamheid.

Goede relaties met leveranciers


We willen dat iedereen die met onze producten in aanraking komt, hier een goed gevoel bij heeft. Vanaf de fabrieksmedewerkers tot aan de consument. We werken daarom al jarenlang samen met vaste productiepartners in het buitenland. We bezoeken hen regelmatig om er op toe te zien dat de werk- en milieuomstandigheden aan onze eisen (blijven) voldoen. Al onze partners zijn aangesloten bij Amfori BSCI, hebben een SA8000 certificering of hier wordt met ze aan gewerkt.

Om onze leveranciers goed te kunnen monitoren, zijn we zelf sinds 2019 ook lid van Amfori BSCI. We hebben hierdoor dieper en beter inzicht in de keten en kunnen gerichter aan de slag met eventuele knelpunten bij onze leveranciers. 

Om onze leveranciers goed te kunnen monitoren, zijn we zelf sinds 2019 ook lid van Amfori BSCI. We hebben hierdoor dieper en beter inzicht in de keten en kunnen gerichter aan de slag met eventuele knelpunten bij onze leveranciers. Daarnaast hebben wij de Transparency pledge ondertekend, waarmee we ervoor kiezen transparant te zijn over onze productielocaties. Dit doen we omdat we onze verantwoordelijkheid willen nemen in de keten, het biedt ons een extra paar ogen die ons helpen bij het identificeren van mogelijke risico’s bij onze productielocaties en het stelt ons in staat gemakkelijker samen te werken met merken en retailers die op dezelfde locatie inkopen. Samen kunnen we de impact vergroten en dat is belangrijk om risico’s bij de leveranciers aan te pakken.  

De volledige lijst van onze productielocaties vind je hier. 

 

Goede relaties met leveranciers! Goede relaties met leveranciers!

Ontdek nog veel meer

Copyright © 2024 ESSENZA HOME